Latest news

Vikingetid på Viking Link

Hvis beboerne på gården øst for Lindingvej i Varde Kommune kunne se tilbage i tiden gennem de nordvendte vinduer, ville de kigge ud på en vikingetidsboplads med livlig håndværksaktivitet. For rundt regnet 1000 år siden var landskabet ved Linding Å nemlig beboet af vikinger.

Kendskabet til disse forhistoriske naboer er opnået gennem de arkæologiske undersøgelser, som nu er afsluttet forud for nedgravning af det 76 km lange landkabel mellem Houstrup og Revsing, der er en del af Viking Link. 

Arkæologi Vestjylland (ArkVest) fandt for første gang sporene efter vikingernes liv, da den tre meter brede søgegrøft brød gennem markmulden i sommeren 2020. Efterfølgende har Arkvest foretaget en egentlig arkæologisk udgravning under ledelse af arkæolog Line K. Lauridsen.

”Undergrunden har bragt os historier fra den vestjyske vikingetid. Under mulden kunne vi se sporene fra de huller, som har huset stolperne i et Trelleborghus – en 26 meter lang og 6 meter bred treskibet konstruktion med ydre skråstolper”, fortæller Line K. Lauridsen. Vest for Trelleborghuset har der været et aktivitetsområde med værkstedshytter og en stor brønd. De arkæologiske spor af værkstederne fortæller os, at vikingerne har vævet tekstiler ved brug af doughnut-formede vævevægte i hytter med nedsænkede gulve.  

”Det sker ikke så tit, at vi finder en hel række af vævevægte. De ligger sådan, fordi de har hængt på række på væven for at give tyngde til de lodrethængende tråde. Kommende analyser af vævevægtene vil belyse, hvilke typer tekstiler man har vævet her på lokaliteten – har det været fine og tætte klæder eller grove stoffer? Har man vævet sejl til vikingeskibene?” siger Line med en arkæologs evige iver efter at dykke dybere ned i fortidens materielle kultur og de fortællinger, der gemmer sig heri.

De arkæologiske forundersøgelser startede i det tidlige forår 2020, og der mangler nu kun en enkelt udgravning, før arealerne kan frigives til Energinet.

”Det har været fascinerende at følge arkæologernes arbejde, og høre om de mennesker, der har levet i det vestjyske igennem de seneste 10.000 år. I Viking Link-projektet er vi selvfølgelig særligt glade for, at der også blev fundet spor af vikinger”, siger Karl Emil Steenholt-Eliasson, som er Energinets projektleder på landkablerne til Viking Link.

Arbejdet med at lægge landkablet går i gang i begyndelsen af august 2021.

 

Dronefoto af udgravningen. Nabogården til vikingetiden ses i venstre side af billedet